Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΙΣΙΝΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΑΣ

Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΙΣΙΝΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΑΣ

«Εμπρός της Γης οι κολασμένοι,
της πείνας σκλάβοι εμπρός, εμπρός.»
Ευγένιος Ποττιέ, Ιούνης 1871

Το πρωτόγνωρο στη σύντομη άνοιξη της Κομμούνας πολιτικό έργο, τα μέτρα που θέσπισε, κάποια από τα οποία έθιγαν βαθιά τα ταξικά συμφέροντα των αστών, αλλά και η αυταπάρνηση των αγωνιστών της δε θα μπορούσαν να υπάρξουν, αν δεν αντλούσαν την πίστη τους από το πιο προωθημένο ιδανικό της ανθρωπότητας: Την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, για ένα καλύτερο μέλλον όλων των εργαζόμενων.

Μαζί με την απελευθέρωσή της από την υλική εκμετάλλευση, η εργατική τάξη χρειαζόταν, όμως, να απελευθερωθεί και πνευματικά. Να βγει από την πολιτιστική καθυστέρηση που την είχαν καταδικάσει οι εκμεταλλευτές της, να απαλλαγεί από προκαταλήψεις και δόγματα του παρελθόντος, να απαγκιστρωθεί από την ιδεολογική επιρροή της αστικής τάξης, κατανοώντας τη θέση και τα συμφέροντά της στην κοινωνία.

Έτσι, η σημαντικότερη συμβολή της Κομμούνας στον πολιτισμό είναι ότι ανάγγειλε μια νέα τέχνη, γεμάτη δύναμη και επαναστατική αισιοδοξία, που στο επίκεντρό της έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο και την πάλη του για μια κοινωνία χωρίς ταξική εκμετάλλευση.

Η έκδοση αυτή είναι αφιερωμένη σε αυτούς τους γενναίους μαχητές της πένας, που –είτε ως επαναστάτες Κομμουνάροι είτε ως ευαίσθητοι στα μηνύματα της εποχής τους δημιουργοί– δεν υπολόγισαν τις επιπτώσεις της στάσης τους στους ίδιους και στο έργο τους και ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του καιρού τους.

Η έκδοση συνοδεύεται από μουσική συλλογή με τίτλο Τα τραγούδια από τον "καιρό των κερασιών". Μπορείτε να την κατεβάσετε με την μέθοδο του κωδικού QR που θα βρείτε στο εξώφυλλο του βιβλίου.

Συγγραφέας: ΣΥΛΛΟΓΙΚΌ ΈΡΓΟ

€18.00 €16.20
(έκπτωση 10%)

Κατόπιν παραγγελίας


€18.00 €16.20

Κατόπιν παραγγελίας

ISBN: 978-960-451-397-0
BarCode: 9789604513970
Εκδότης: Σύγχρονη Εποχή
Ημερομηνία Έκδοσης: 11-2021
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες: 216
Δραστηριότητα: Λογοτεχνία
Οικογένεια: Πεζογραφία

Αξιολογήστε το βιβλίο:


Αξιολογήσεις: